Wariacja na temat curry z mlekiem kokosowym.

Składniki (na 4 porcje):

1 łyżeczka oleju kokosowego
2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry
3 małe bataty lub 2 większe
1 puszka 400 ml mleka kokosowego
1 czerwona papryka
kostka 180 g tofu naturalnego (od Polsoi)
3 listki limonki kaffir
2 łyżki sosu rybnego (dla wegan i wegetarian sosu sojowego)
sok z połowy limonki
opcjonalnie cukier palmowy lub brązowy (ale bataty są słodkie, więc może być niepotrzebny)

do podania: posiekana bazylia tajska lub kolendra

Przygotowanie:

Bataty obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Paprykę i tofu także kroimy w kostkę.

W woku lub garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszając podgrzewamy ją, aż uwolni aromat.

Dodajemy bataty, chwilę smażymy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowymi doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy listki limonki i gotujemy ok. 10-12 minut. Bataty powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Następnie dodajemy tofu i sok z limonki i całość podgrzewamy. Na końcu doprawiamy w razie potrzeby cukrem lub sosem rybnym.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

P.S. Pasty curry różnią się od siebie stopniem słoności – jeżeli Wasza pasta jest słona, być może nie trzeba będzie dodawać do dania sosu rybnego.