Składniki (na 2 porcje):

ugotowany na sypko czerwony ryż; waga ryżu przed ugotowaniem – 100 g

1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
kawałek (ok 2 cm) świeżego imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce
3-4 suszone grzyby shiitake
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
pół cukinii pokrojonej w kosteczkę
pół opakowania listków jarmużu (pozbawionych łodyg)
kostka tofu (użyłam ziołowego z Polsoi)

2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
odrobina zmielonego pieprzu syczuańskiego

Przygotowanie:

Grzyby shitake moczymy we wrzątku około 30 minut. Następnie odcinamy twarde nóżki, a kapelusze kroimy w plastry.

Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy imbir i czosnek, smażymy około pół minuty często mieszając.

Dodajemy cukinię oraz grzyby i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jarmuż, pokrojone w kostkę tofu oraz sos sojowy, olej sezamowy, ocet, sos chili, pieprz syczuański. Smażymy delikatnie mieszając około 2 minuty.

Następnie dodajemy ryż i całość smażymy jeszcze do podgrzania ryżu (około 4 minuty)

Smacznego!