Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką dyni makaronowej. Polowałam na nią jakiś czas i dopiero teraz wpadła w moje ręce. Jest to niezmiernie ciekawa odmiana dyni – zarówno pod względem smaku jak i właściwości. Po upieczeniu i przekrojeniu jej miąższ wydłubujemy widelcem. Powstają wówczas takie nitki wyglądające jak połamany makaron typu spaghetti. Smak jest cudowny, całkiem inny od smaku zwykłej dyni lub hokkaido. Według mnie lekko brokułowy.

Dynię makaronową możecie przygotować jak każde inne warzywo w połączeniu z mięsem, makaronem lub ryżem, a także potraktować ją jako zamiennik makaronu i przygotować z sosem. Przy czym nie kombinowałabym z mnóstwem dodatków, żeby nie zabić jej ciekawego smaku. Prostota i jeszcze raz prostota. Dlatego u mnie dynia makaronowa poszła w parze z czosnkowym sosem chili i niewielką ilością marchwi i papryki.

Składniki (na 2 duże porcje):

1 dynia makaronowa
2 łyżeczki oleju kokosowego lub 2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża lub 2 mniejsze szalotki
2 średniej wielkości marchewki
4-5 łyżek gotowego czosnkowego sosu chili
około 4 łyżki sosu sojowego do smaku
1-2 łyżki ziaren sezamu (ciemnego lub jasnego)
4 łyżki posiekanego szczypioru

Przygotowanie:

Dynię makaronową układamy w całości na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180OC na godzinę. Gdyby skóra zbyt szybko się rumieniła, przykrywamy ją drugim kawałkiem folii.

Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia po czym przekrawamy ją wzdłuż na pół. Następnie łyżką wyciągamy pestki, a przy pomocy widelca wyciągamy miąższ dyni. Powinny utworzyć się takie połamane nitki.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (łezkach). Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekane szalotki i gdy się zeszklą marchew i paprykę. Smażymy około 3 minut często mieszając. Następnie dodajemy dynię makaronową oraz czosnkowy sos chili. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku sosem sojowym. Dorzucamy sezam, mieszamy i wykładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.

Jeżeli chcecie, możecie potraktować potrawę jako ciepłą sałatkę do  mięsa (wówczas porcji będzie około 4-6).
Smacznego!