Imam Bayildi – tradycyjna turecka potrawa – bakłażan nadziewany pomidorami i papryką. Odnośnie tłumaczenia imam bayildi, znalazłam dwa – omdlały imam (nazwa często spotykana w sieci) i zachwyt imama (w książce „Kuchnie Świata”). Mnie wystarczy, że jest to pyszny, faszerowany bakłażan.

Jak to w przypadku „tradycyjnych” dań bywa pojawia się też rozbieżność w kwestii farszu – jedne źródła sugerują faszerowanie bakłażana surowymi składnikami, inne podsmażonymi. I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze… Wybrałam metodę szybkiego obsmażenia składników, gdyż nie przemawia do mnie faszerowanie czegokolwiek surową cebulą i czosnkiem.  Potrawa idealna, sezonowa, aromatyczna i lekka. Warto przygotować, zwłaszcza, że na straganach pełno dorodnych pomidorów.

Składniki (na 2 porcje – po 2 połówki bakłażana):

2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula lub 2 szalotki
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
3 średniej wielkości pomidory, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych
pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego + trochę do posmarowania bakłażanów
pół łyżeczki mielonego kuminu
1-2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z bakłażanów odkrawamy „ogonki”. Następnie przekrawamy je wzdłuż na pół. Jeżeli chcecie – w tym momencie możecie posypać bakłażana solą, żeby puścił wodę i po pół godzinie wytrzeć go papierowym ręcznikiem. Uparcie twierdzę, że dostępne na rynku bakłażany tego nie wymagają (a być może po prostu ja nie czuję tej goryczki).

Po osoleniu lub nie, z bakłażanów wykrawamy środki, które następnie kroimy w małą kostkę.

W międzyczasie na oleju lub oliwie podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy około pół minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę paprykę, pomidory i środki bakłażanów. Na średnim ogniu podsmażamy, aż wszystko lekko zmięknie i odparuje trochę soku.

Zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy farsz solą, pieprzem, kuminem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

Wydrążone bakłażany smarujemy z obu stron olejem (od środka i  na zewnątrz). Układamy je na blasze wyłożonej folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i nakładamy w nie farsz. Całość lekko podlewamy wodą (lejemy na folię aluminiową, nie po bakłażanach) i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180OC. Pieczemy około 45 minut do godziny (aż bakłażany zmiękną).

Podajemy jako przystawkę lub jako bardziej sycące danie z chlebem i jogurtem.

Smacznego!