Dzisiaj zapraszam Was na lekkie i bardzo smaczne danie z kurczaka i warzyw w sosie ostrygowym. Sos ostrygowy, jak sama nazwa wskazuje, to gęsty sos uzyskiwany z wywaru z gotowanych ostryg, jednak nie ma on ani rybnego smaku ani aromatu. Jest to po prostu gęsty, słodko-słony sos o lekko karmelowym smaku, który świetnie komponuje się z mięsem i warzywami. Sos można kupić w sklepach z orientalną żywnością, delikatesach i niektórych marketach.

Składniki (na 4 porcje):

1 duża lub 2 małe pojedyncze piersi kurczaka
1 zielona cukinia
3/4 czerwonej papryki
1 brokuł podzielony na małe różyczki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub białego winnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 łyżeczki ziaren sezamu

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przekładamy go do miski i dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W międzyczasie cukinię ze skórą kroimy w kostkę wielkości około 2 x 2 cm. Jeżeli ma duże pestki, wydrążamy je przed krojeniem. Paprykę również kroimy w kostkę. Różyczki brokuła oraz kostki cukinii obgotowujemy we wrzątku około 3 minut, po czym odcedzamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek a po około 10 sekundach dodajemy imbir i chili. Krótko (około 10 sekund) przesmażamy i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Gdy mięso się zetnie dodajemy paprykę. Smażymy razem około 3 minut. Następnie dodajemy brokuła i cukinię oraz pozostałe 2 łyżki sosu ostrygowego, sos sojowy, ocet i olej sezamowy. Całość smażymy w sosie jeszcze około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy na ciepło, posypując przed podaniem odrobiną ziaren sezamu.

Smacznego!