Jedno z odkryć ostatniego czasu. Jako, że podstawą mojego śniadania jest razowy chleb posmarowany jakimś mazidłem plus ser, wędlina i dużo warzyw, dużą wagę przywiązuje do tego czym ów chleb smaruję. Może to być dobre masło, hummus lub twarożek. Na przykład taki Labneh, bliskowschodni twarożek, własnoręcznie przygotowywany z jogurtu greckiego. Przepis banalny, bo Labneh w zasadzie robi się sam – wykładamy jogurt na sitko wyłożone gazą i czekamy aż odcieknie (od 8 godzin do 2 dni, w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję). Co więcej, poprzez dodanie odpowiednich przypraw, możemy uzyskać taki smak twarożku, na jaki akurat mamy ochotę. Szczerze polecam amatorom wszelkiego nabiału i greckich jogurtów.

One of the most important discoveries of the Year. I usually eat for breakfast sandwitches made of wholemeal bread with some cheese, meat and wegetables. Usually I place on bread butter, hummus or cream cheese, so for me it is very important that they are good quality. The best way is to prepare hummus or cheese on my own.  Today please enjoy Labneh – Arabic yogurt cheese  made of strained Greek yogurt. A preparation of Labneh is very simple – You put greek yogurt on a cheesecloth on a strainer and wait 8 hours or 2 days – depending on a consistency You want to reach. Moreover You may create Your own taste of it by addind spices You want. I truly recomend it to every fan of diary and Greek yogurt.

Składniki / Ingredients:

opakowanie (400 g) jogurtu greckiego / 400 g plain Greek yogurt
szczypta soli / pinch of salt
dowolne przyprawy (użyłam łyżeczkę sumaku i łyżeczkę roztartego w palcach tymianku) / spices (I used 1 tsp of sumac and 1 tsp of minced dried thyme)

Przygotowanie:

Najpierw mieszamy jogurt z przyprawami. Następnie na misce lub wysokim garnku układamy sitko, które wykładamy gazą (takiej wielkości, by wystawała poza sitko i dała się ewentualnie zawiązać nad jogurtem). Na gazę przekładamy jogurt. Całość odstawiamy do lodówki, do odcieknięcia na osiem godzin. Po tym czasie związujemy brzegi gazy tworząc coś w rodzaju paczuszki z jogurtem. Umieszczamy ją albo znowu na sitku, albo (żeby przyspieszyć proces odsączania) przywiązujemy paczuszkę np. do drewnianej łyżki, którą umieszczamy na rancie garnka, tak, żeby woda z paczuszki swobodnie spływała bezpośrednio do garnka. Umieszczamy w lodówce na kolejne 24-48 godzin w zależności od tego, jaka konsystencja nas interesuje (ja swój Labneh trzymałam w sumie 32 godziny). Po tym czasie przekładamy twarożek do jakiegoś zamykanego pojemnika i możemy konsumować :)
Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga chefindisguise

Preparation:

In a bowl, stir together the yogurt and spices. Place a piece of cheesecloth in a strainer and place it over a deep bowl or pot. Then place a jogurt in the center and let it strain for 8 hours in a refrigerator. Then You need to pull corners  of the cheesecloth up and tie them tightly to create a small bundle. The bundle may stay on a strainer or You may suspend it over a bowl for example on a wooden spoon. Leave it for at least next 24 hours. I drained my cheese for 32 hours totally but You may leave it longer to reach th thickness You want. After that remove the thickened labneh from the cheesecloth and enjoy it.

Recipe by chefindisguise