Makaron dan dan to jedno z podstawowych dań kuchni syczuańskiej. Jest to makaron z mieloną wieprzowiną w ostrym sosie z warzywami i olejem chili. Dlaczego napisałam „prawie” dan dan? Po prostu nie posiadając oleju chili, dodałam w zamian ostry sos chili, ale to nie to samo. Jak tylko dostanę olej chili przygotuję to danie ponownie, jak bozia przykazała.

W każdym bądź razie makaron w tym wydaniu jest bardzo smaczny, o sezamowym, ostrym aromacie, zachęcam do spróbowania.

Przepis pochodzi ze strony Apetite for China

Składniki (na 2 duże porcje):

500 g mielonej szynki wieprzowej
1 łyżka oleju roślinnego (z orzechów ziemnych lub rzepakowego)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kawałek (1,5 cm) imbiru, startego na tarce
2 dymki, posiekane (cebulki i szczypior)
1 łyżka wytrawnego białego wina (lub chińskiego wina ryżowego)
opcjonalnie sól do smaku
200 g chińskiego makaronu pszennego (np. chow mein lub mie)
garść posiekanych prażonych orzeszków ziemnych

sos do makaronu:
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka pasty sezamowej (użyłam tahini)
1 łyżka czarnego octu ryżowego lub balsamicznego (użyłam balsamicznego)
1 łyżka oleju chili lub ostrego sosu chili
1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
2 łyżeczki brązowego cukru
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego

Przygotowanie:

W woku rozgrzać olej, wrzucić posiekane dymki (bez szczypioru), czosnek i imbir, smażyć 30 sekund. Dodać mięso i smażyć aż nie będzie surowe (mięso rozbijamy łopatką na małe części). Następnie wlać wino i całość lekko doprawić solą. Trzymać na małym ogniu do przygotowania makaronu.

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Dokładnie wymieszać składniki sosu. Dolać do makronu, dokładnie wymieszać.

Wyłożyć makaron na talerze, nałożyć mięso i całość posypać szczypiorem i orzechami ziemnymi.

Smacznego!