Dzisiaj Tłusty Czwartek, a ja o makaronie zamiast o pączkach :) Coś normalnego, zdrowego też trzeba w tym dniu zjeść. W związku, że pączki jadam tylko raz w roku – właśnie w Tłusty Czwartek, pozwalam sobie na 3 minimum. Ale jem je zamiast drugiego śniadania i podwieczorku, a nie jako dodatkowe przekąski. Na śniadanie i obiad zawsze musi być coś wartościowego – białko, warzywa i dobre tłuszcze, żeby całkiem nie zaśmiecić organizmu pączkami :)

Na obiad polecę Wam lekki makaron udon z warzywami i panierowanym w sezamie, wędzonym tofu. Przyznam szczerze, że wędzone tofu po raz pierwszy zagościło w moim domu (dzięki Polsoi). Strasznie się go wcześniej bałam w kuchni, bo mi się kojarzyło z wędzonym twarogiem, którego nienawidzę. Spotkało mnie miłe rozczarowanie :) Wędzone tofu nie ma nic wspólnego z wędzonym twarogiem (przynajmniej smakowo). Naprawdę przypadło mi do gustu (zwłaszcza otoczone w sezamie :)

Składniki (na 2 porcje):

100 g suchego makaronu udon
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu

1 łyżeczka oleju kokosowego
4 łyżki kiełków do stir fry
kawałek (około 1 cm) świeżego imbiru startego na tarce
2 ząbki czosnku, starte na tarce
1/4 papryki, pokrojonej w cienkie paseczki
kilka małych kolb kukurydzy pokrojonych w ćwiartki
2 łyżki pędów bambusa
3 spore garście świeżego szpinaku, z grubsza posiekane
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka ostrego sosu chili
1 łyżka octu ryżowego

1 tofu wędzone 180 g (od Polsoi)
1 łyżeczka oleju
4-6 łyżeczek ziarenek sezamu

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z olejem sezamowym.

Tofu kroimy w plasterki grubości około 0,5 cm, ktore następnie otaczamy w ziarenkach sezamu. Na razie odstawiamy.

W Woku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy kiełki stir fry i na średnim ogniu smażymy mieszając około dwie minuty. Następnie dodajemy imbir oraz czosnek i całość smażymy pół minuty. Podlewamy malutka ilością wody, żeby składniki się nie spaliły i wrzucamy paprykę, kolby kukurydzy i pędy bambusa. Całość przesmażamy około 5 minut, po czym dodajemy posiekany szpinak.

Wlewamy sos ostrygowy, sos chili i ocet ryżowy, dodajemy makaron i całość smażymy, aż szpinak zwiędnie i wszystko będzie ciepłe.

W międzyczasie na oleju kokosowym podsmażamy upanierowane plastry tofu (żeby sezam delikatnie się zrumienił a tofu ogrzało).

Do misek nakładamy makaron z warzywami i na wierzchu układamy tofu. Serwujemy.

Smacznego!