W kuchni azjatyckiej najbardziej podoba mi się to, że większość posiłków przyrządza się w ekspresowym tempie. Wystarczy kilka składników, przyprawy i dosłownie w 15-20 minut mamy gotowy obiad. Jest to szczególnie istotne, gdy po całym dniu pracy padam na twarz ze zmęczenia, ale zjadłabym coś dobrego i wartościowego, a nie pocieszyła się fast foodem. Jednym z takich prostych i szybkich dań jest kurczak z makaronem, grzybami i pomidorami.

Składniki (na 4 porcje):

1 podwójna pierś kurczaka
250 g boczniaków lub pieczarek
5 sporych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry
pół pęczka dymki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
kawałek (2,5 cm) imbiru, drobno posiekanego
300 g pszennego makaronu np. chow mein (ale mogą być też pszenne grubsze nitki)
2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ostrego sosu chili (lub pół łyżeczki chili mielonej)
2 łyżki oleju np. rzepakowego

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i przesmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości (około 5 minut). Odkładamy na bok. Na pozostałej łyżce oleju przesmażamy posiekaną dymkę (łyżkę zostawiamy do dekoracji) z posiekanym czosnkiem i imbirem. Następnie wrzucamy pieczarki i po około 3 minutach pomidory pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paski. Dodajemy kurczaka, sos sojowy i sos chili. Wrzucamy makaron, mieszamy i całość podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze sosem sojowym i chili. Podajemy niezwłocznie, posypując danie pozostałym szczypiorem.

Smacznego!