Lekka, przyjemna i aromatyczna zupa w rodzaju wietnamskiej PHO. Ten rosół przygotowałam nieco inaczej, dodałam więcej przypraw, ale dzięki anyżowi utrzymuje się w wietnamskim klimacie. Wywar ugotowałam na kaczym korpusie,więc zupa nabrała lekkiego, słodkiego aromatu. Jeżeli lubicie orientalne zupy, tę musicie spróbować koniecznie!

 

Składniki (na 6 porcji):

1 korpus kaczki, obrany ze skóry
2 litry wody
5 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
2 gwiazdki anyżu
1 suszona papryczka chili (może też być świeża)
3 łodygi trawy cytrynowej
3 marchewki, obrane
1 korzeń pietruszki, obrany
1 por
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu rybnego
sos sojowy i sól do smaku
150 g makaronu ryżowego wstążki
płatki chili do podania

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy korpus, zalewamy wodą. Zagotowujemy, zdejmujemy szumy, wrzucamy imbir, trawę cytrynową, anyż i papryczkę chili. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i na małym ogniu gotujemy godzinę.

Następnie dodajemy warzywa i gotujemy kolejną godzinę. Przed końcem doprawiamy do smaku sosem sojowym, rybnym i cukrem.

W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.

Z rosołu wyciągamy warzywa, mięso, trawę cytrynową, anyż, chili i imbir. Przyprawy wyrzucamy, mięso możemy obrać i wrzucić do rosołu lub wykorzystać w innym daniu. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, por wzdłuż, w paski.

Do miseczek wkładamy po porcji makaronu ryżowego i warzyw. Zalewamy gorącym rosołem, posypujemy płatkami chili i podajemy.

Smacznego!