Jak wspominałam w poprzednim poście, z sera paneer można przygotować fajne wegetariańskie (ale pożywne) dania. Jednym z nich jest potrawka z bakłażanem i pomidorami w indyjskim stylu. Bardzo aromatyczne, korzenne danie. Nie tylko dla miłośników kuchni indyjskiej.


Składniki (na 3-4 porcje):

1,5 łyżeczki stężałego oleju kokosowego (lub 1,5 łyżki rzepakowego)
1 szalotka, posiekana w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
kawałek (ok. 1,5 cm) imbiru, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki  mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
200 g sera paneer pokrojonego w kostkę (przepis na domowy ser)
1 średniej wielkości bakłażan, pokrojony w kostkę (nie solimy go i nie odstawiamy na bok)
1 czerwona papryk, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chili bez nasion
puszka krojonych pomidorów
szczypta soli
sól do smaku

Przygotowanie:

W garnku o nieprzywierającym dnie rozgrzewamy olej kokosowy (lub rzepakowy). Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, a gdy się lekko zeszkli czosnek i imbir.

Po około 2 minutach dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli) i smażymy mieszając kolejną minutę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i bakłażana oraz posiekaną chili. Podlewamy danie około połową szklanki wody i dusimy, aż warzywa lekko zmiękną (około 5 minut).

Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy szczyptę cukru i całość dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i dodajemy pokrojony w kostkę paneer. Dusimy jeszcze kilka minut i podajemy.

Możemy podawać jako danie samodzielne lub z ryżem. Dla złagodzenia ostrości, na talerzu możemy dodać trochę jogurtu naturalnego lub greckiego.

Smacznego!