Proste i szybkie w przygotowaniu danie – smażony czerwony ryż (możecie zastąpić go np. naturalnym brązowym lub jaśminowym) za mielonym mięsem i zielonymi warzywami.


Składniki (na 3 porcje):

1 szklanka czerwonego ryżu

1 łyżka oleju rzepakowego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki mielonej chili
1/2 łyżeczki mielonego imbiru

500 g mięsa mielonego
1 mała, zielona cukinia pokrojona w cienkie ćwierć-plasterki
2 spore garście świeżego szpinaku
150 g zielonego groszku (najlepiej świeżego, ale może być mrożony)
1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego (do smaku)
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka białego octu winnego

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie na oleju szklimy posiekaną szalotkę. Dodajemy do niej drobno posiekany czosnek i przyprawy: kumin, kurkumę, chili i mielony imbir. Przesmażmy około pół minuty, po czym dodajemy mięso mielone.

Mięso smażymy, aż się zetnie, rozbijając je łopatką na mniejsze kawałki.

Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i groszek, doprawiamy sosem sojowym, cukrem i octem winnym. Dusimy około 5-6 minut, po czym dodajemy ryż oraz wrzucamy szpinak.

Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż szpinak zwiędnie. Podajemy i zajadamy.

Smacznego!