Kolejne proste, szybkie i apetyczne danie. Szybkie pod warunkiem, że ryż ugotujemy wcześniej. Do dań ze smażonym ryżem używamy ugotowany na sypko, zimny ryż, najlepiej z poprzedniego dnia (lub sprzed kilku godzin). Specyfika tego dania polega na tym, że czego nie wrzucimy do gara – będzie pysznie :)

 

Składniki (na 2 porcje):

ugotowany na sypko ryż (dowolny); waga ryżu przed ugotowaniem – 100 g

1 łyżka oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
kawałek (ok 2 cm) świeżego imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
pół cukinii pokrojonej w ćwierć-plastry
1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
pół marchewki pokrojonej w cienką zapałkę
300 g mielonego mięsa wołowego (bądź wieprzowego lub drobiowego)

1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonej chili
posiekany szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy imbir i czosnek, smażymy około pół minuty często mieszając.

Dodajemy marchewkę, cukinię i paprykę, smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy mięso mielone, sosy sojowe, olej sezamowy, cukier, ocet i chili i całość smażymy, aż mięso będzie gotowe (około 5-7 minut). Wówczas dodajemy ryż i całość mieszając podgrzewamy.

Podajemy posypane siekanym szczypiorem.

Smacznego!