Szparagi, zwłaszcza zielone, które nie wymagają długiej obróbki termicznej, świetnie wpisują się w dania kuchni azjatyckich. Są wręcz idealne do szybkiego smażenia (stir-fry). W połączeniu z ryżem oraz innymi warzywami mogą stanowić zdrowy i pełnowartościowy, wegetariański posiłek.

 

Składniki (na 2 porcje):

100 g brązowego ryżu
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub 2 łyżki rzepakowego)
1 szalotka
kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka zielonych szparagów
1 mała, zielona cukinia
3 garście młodego szpinaku
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonej chili

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny. Najlepszy byłby ryż pozostały z poprzedniego dnia.

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.

Cukinię kroimy w ćwierć-plasterki.

Imbir i czosnek drobno siekamy.

Liście szpinaku z grubsza kroimy.

W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy szalotkę, a gdy się zeszkli – imbir i czosnek. Smażymy mieszając około pół minuty. Wrzucamy szparagi i cukinię i podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 4 minuty. Następnie odparowujemy płyn, wrzucamy posiekany szpinak i ryż. Dodajemy sos sojowy, chili i cukier i całość szubko podgrzewamy na dużym ogniu.

Smacznego!