Jeden z moich ulubionych makaronów z dodatkiem krewetek, szpinaku i sezamu, które kocham oraz odrobiną glonów wakame i nori. Pomysł na szybkie, ale sycące danie.

One of my favorite noodles with shrimps, spinach and sesame seeds which I adore and a little pinch of wakame and nori seaweed.

 

Składniki (na 2 porcje):

1 łyżka oleju rzepakowego
1 duży ząbek czosnku, posiekanego
200 g świeżego szpinaku, opłukanego, pokrojonego na mniejsze kawałki
100 g makaronu soba
250 g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
łyżeczka glonów wakame
1/2 płatka nori, porwanego na mniejsze kawałki
3 łyżeczki ziaren sezamu
1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sok z połowy cytryny
szczypta mielonej chili

Przygotowanie:

Glony wakame i nori moczymy w miseczce z zimną wodą – około 10 minut.

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie odrywamy im ogonki (ściskamy u nasady, usłyszymy trzask i wtedy z łatwością będziemy mogli zdjąć ogonek).

Makaron soba przygotowujemy według przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania/moczenia o minutę.

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak i chwilę przesmażamy. Wrzucamy krewetki, dodajemy ziarna sezamu, glony wakame i nori, sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny oraz mieloną chili i całość dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy i wrzucamy makaron soba. Mieszamy, smażymy jeszcze około 1-2 minut i podajemy.

Smacznego!

Ingredients (2 servings):

1 tbsp vegetable oil
1 big garlic clove, minced
200 g fresh baby spinach, rinsed and cut a little bit
100 g soba noodles
250 g black tiger prawns
1 tsp wakame seaweed
1/2 nori sheet, torn into smaller pieces
3 tsps sesame seeds
1 tbsp toasted sesame seeds oil
1 tbsp light soy sauce
juice from 1/2 lemon
a pinch of ground chili

Preparation:

Soak wakame and nori seaweeds in cold water.

Defrost shrimps, rinse them and remove tails (in order to do this squeez the tail a little bit, when You hear a crack You will easily remove the tail).

Prepare noodles in accordance with package directions but cook or soak noodles one minute shorter.

In a wok heat oil. Add garlic and glaze it. Add spinach and fry about half minute. Then add shrimps, sesame seeds, sesame oil, nori and wakame seaweed, soy sauce, lemon juice and a pinch of chili. Stir well. Add cooked soba noodles and fry stirring 1-2 minutes more.

Enjoy!