Prawdę powiedziawszy nie chce mi się dzisiaj pisać wstępu (jakaś taka jestem rozleniwiona po weekendzie) – ot makaron soba z mięsem i warzywami na szybko. Zdrowo, smacznie i banalnie prosto :)

 

Składniki (na 2 spore porcje):

pół brokuła podzielonego na małe różyczki
200 g zielonej fasolki szparagowej

150 g makaronu soba (lub chow mein lub spaghetti)
1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżeczka oleju kokosowego lub 1 łyżka rzepakowego
1 szalotka
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte
kawałek imbiru (około 2 cm), starty na tarce o małych oczkach
pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobna kostkę
250 g mięsa mielonego z szynki
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu
szczypta pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Brokuł i fasolkę szparagową blanszujemy w osolonym wrzątku – najpierw wrzucamy fasolkę szparagową na około 5 minut, po czym dorzucamy różyczki brokuła i całość gotujemy jeszcze około 3 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a po przecedzeniu przelewamy go zimną wodą i mieszamy z olejem rzepakowym, żeby się nie sklejał.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i gdy się zeszkli czosnek i imbir. Po około pół minucie dodajemy paprykę. Smażymy jakieś 2 minuty po czym dodajemy mięso mielone.

Smażymy do momentu, aż mięso się zetnie, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pieprz kajeński i smażymy jeszcze ze 2 minuty.

Następnie dodajemy brokuła, fasolkę szparagową i makaron. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy i podgrzewamy.

Smacznego!