Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu przepis na tajskie curry z mlekiem kokosowym. Istnieje wiele przepisów na curry, bo w zasadzie można przygotować je ze składników, jakie tylko przyjdą nam do głowy, pamiętając o złotej zasadzie tajskiej kuchni – wyważonego połączenia pięciu smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i pikantnego (choć literalnie to nie jest smak :) Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pierwsze, samodzielnie przygotowane przeze mnie kiedyś curry, dzięki któremu rozkochałam się w tej kuchni. Curry z filetem z indyka i papryką.

Składniki (na 2 porcje):

250 g filetu z piersi indyka lub kurczaka pokrojonego w kostkę
1 żółta papryka
pół czerwonej papryki
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 ząbki czosnku
kawałek startego lub posiekanego świeżego imbiru
pół puszki mleka kokosowego (200 ml)
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
2-3 listki limonki kaffir
2 łyżki octu ryżowego (lub 1 łyżka białego winnego)
pół łyżeczki brązowego cukru
opcjonalnie łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany i rozgnieciony czosnek oraz starty imbir. Przesmażamy około 30 sekund pilnując, by przyprawy nie przypaliły się. Następnie dodajemy pokrojone mięso i smażymy aż się „zetnie”. Wówczas dodajemy pokrojone w dużą kostkę papryki. Smażymy razem około minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy listki limonki kaffir (można je zastąpić startą skórką z limonki), pastę curry, sos rybny i cukier. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, a sos redukujemy do pożądanej gęstości (tajskie curry z natury jest dość rzadkie w porównaniu do sosów kuchni polskiej). Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem jaśminowym.

Smacznego!