Zupa ta chodziła za mną bardzo długo, a chęć na nią nieustannie podsycała we mnie autorka bloga „Kuchnia Tajska według Dagmary”, która przygotowała dwie przepyszne zupy grzybowe. Cóż mi pozostało? Zakasać rękawy i zaspokoić swój apetyt na zupę grzybową w tajskim wydaniu. Przygotowując ją skorzystałam z tradycyjnego przepisu na bazę Tom Kha oraz porad Dagmary. Dorzuciłam też 3 suszone kapelusze prawdziwków, które znacząco „podkręciły” smak zupy.

Z całego serca polecam Wam tę nieziemsko aromatyczną zupę. Może ona stanowić alternatywę dla tradycyjnej, polskiej zupy grzybowej.

Składniki (na 4 porcje) / Ingredients (4 servings):

500 ml bulionu drobiowego / 500 ml chicken stock
kawałek (3 cm) obranego imbiru / fresh ginger (3 cm long)
2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej / 2 tsp lemongrass paste
3 liście limonki kaffir / 3 kaffir lime leaves
1 suszona chili / 1 dried chili
8 pieczarek pokrojonych w plasterki / 8 sliced champignon mushrooms
5 grzybków shiitake / 5 dried shiitake mushrooms
3 kapelusze suszonego prawdziwka / 3 dried boletus mushroom caps
400 ml mleka kokosowego / 400 ml coconut milk
2 łyżki sosu rybnego / 2 tbs fish sauce
łyżeczka cukru / 1 tsp brown sugar
sok z połowy limonki / juice from 1/2 lime
pół łyżeczki galangalu (można pominąć) / 1/2 tsp galangal powder

Przygotowanie:

Grzybki shiitake i prawdziwki zalewamy ok. 150 ml wrzątku i moczymy około 30 minut. Następnie kroimy je w plasterki, a wodę, w której się moczyły zachowujemy do zupy.

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy imbir, rozgnieciony ząbek czosnku, suszoną papryczkę, liście limonki kaffir i pastę z trawy cytrynowej (lub 1 łodygę zmiażdżoną tłuczkiem). Zagotowujemy i pod przykryciem gotujemy około 10 minut.

Następnie odławiamy czosnek i imbir (oraz łodygę trawy cytrynowej, jeżeli jej użyliśmy), a do zupy dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pozostałe grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Całość zagotowujemy, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, galangal oraz cukier i całość gotujemy około 10 minut. Dodajemy sok z limonki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem odławiamy liście kaffiru i papryczkę chili. Zupę możemy posypać kolendrą lub natką pietruszki. Jeżeli taka zupa jest dla nas zbyt mało sycąca, możemy ją podawać np. z makaronem soba (próbowałam i jest naprawdę super).

Smacznego!

Preparation:

Soak shiitake and boletus caps for about 30 minutes in hot water (about 150 ml) and then slice them. Keep the water from soaking, we will add it to a soup.

Pour a stock in a pot, add peeled ginger, crushed garlic cloves, dried chili, kaffir lime leaves and lemongrass paste (or 1 bruised lemongrass). Bring it to a boil and then simmer on a medium-low heat for about 10 minutes.

Remove the garlic, ginger and lemongrass (if You used a root). Add to the soup sliced champignons mushrooms, shiitake and boletus mushrooms with a water in which they were soaking. Bring it to a boil, add coconut milk, fish sauce, galangal powder and sugar and simmer for about 10 minutes. Add a fresh lime juice and simmer for next 5 minutes.

Remove chili and kaffir lime leaves before serving. Serve with chopped cilantro leaves (or parsley). For a big hunger You may serve soup with soba noodles (it is relly delicious in that combination).

Enjoy Your meal!