Warzywny dodatek do wczorajszego kurczaka w sezamie. Wspólny mianownik: ziarno sezamu i prostota przygotowania.

A wegetable side for yesterday’s sesame chicken. Common features are: sesame seeds and simplicity of preparation.

Składniki (na 2 porcje):

1 łyżka oleju
por (biało-zielona część), pokrojony w krążki
1 ząbek czosnku, posiekany
8 pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
1 papryka, pokrojona w paski
1 średniej wielkości zielona cukinia pokrojona w ćwierć-plasterki
1 papryczka chili, posiekana
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu (można pominąć i dać 2 łyżeczki białego)
1 łyżeczka ziaren białego sezamu

sos:
4 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 kopiasta łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka sake lub wytrawnego białego wina
1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek. Po około pół minucie dodajemy pora i oba rodzaje sezamu. Smażymy do zeszklenia pora, po czym dodajemy pieczarki. Przesmażamy je, aż oddadzą wodę, którą następnie odparowujemy. Dodajemy paprykę, smażymy około 2 minut. Dodajemy cukinię, ponownie przesmażamy 2 minuty.

Dokładnie mieszamy składniki sosu, wlewamy go do woka. Całość dusimy jeszcze około 5 minut do zgęstnienia sosu.

Smacznego!

Ingredients (2 servings):

1 tbsp vegetable oil
1 leek (white and lightly green part), sliced
1 garlic clove, minced
8 mushrooms, cut into quarters
1 bell pepper, cut into strips
1 medium green zucchini, cut into quarter slices
1 red chilli, sliced
1 tsp black sesame seeds
1 tsp white sesame seeds

sauce:
4 tbsps cold water
1 tbsp soy sauce
1 heaped tsp corn flour
1 tbsp sake (or white dry wine)
1 tbsp sesame oil

Preparation:

Heat oil in a wok, add minced garlic. Fry about minute and add leek and both sesame seeds. Fry until leek is glazed then add mushrooms. Fry them untill they release water and then evaporate it. Add pepper and fry about 2 minutes.
Add zucchini and fry another 2 minutes.

Combine ingredients of sauce and pour to a wok. Simmer together for 5 minutes until the sauce thicken.

Enjoy!