Tradycyjne Mapo Tofu to pokrótce mięso mielone z tofu, duszone w sojowym sosie. Więcej informacji o nim znajdziecie w przepisie na Mapo Tofu z mięsem mielonym.

Teraz postanowiłam przygotować Mapo Tofu w wersji dla wegan. Mięso mielone zastąpiłam drobno posiekanym tofu i grzybami. Wyszło bardzo apetyczne, aromatyczne i pełne umami danie.

Składniki (na 2-3 porcje):

400 g twardego tofu
30 g suszonych grzybów shiitake
2 duże ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka pasty miso (może być jasna, może być czerwona)
2 łyżki wina ryżowego (lub półwytrawnego białego)
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 szklanki wody, w której moczyły się grzyby
łyżeczka brązowego cukru
pół łyżeczki mielonej chili
1/3 łyżeczki pieprzu, najlepiej syczuańskiego
pół pęczka szczypioru, posiekanego
1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody (wodę zachowujemy) i kroimy w drobną kosteczkę.

Tofu dzielimy w stosunku 1/3 do 2/3. Większy kawałek kroimy w średniej wielkości kostkę, zaś mały kawałek siekamy w jak najdrobniejszą kosteczkę.

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej roślinny, dodajemy czosnek i pastę miso i smażymy około minuty.

Następnie dodajemy grzyby i posiekane drobno tofu. Wlewamy wino ryżowe, a jak odparuje dodajemy sosy sojowe, olej sezamowy oraz 1/2 szklanki wody, w której moczyły się grzyby.

Dodajemy chili, cukier, pieprz, posiekany szczypior i tofu i całość dusimy (nie przykrywamy) około 2 minuty. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 3 łyżkami wody na pastę i wlewamy na patelnię. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze około 1-2 minuty na dużym ogniu i podajemy. Samodzielnie lub z ryżem.

Smacznego!