Przyprawa pięciu smaków jest powszechnie stosowaną w Chinach mieszanką przypraw, która ma odpowiadać pięciu smakom: kwaśnemu, słodkiemu, gorzkiemu, słonemu i ostremu (wiem, to nie jest smak, ale tak jest to na Wschodzie określane). W jej skład wchodzą: goździki, anyż gwiaździsty, cynamon, pieprz syczuański i według różnych źródeł koper włoski lub kozieradka (1) (2). Ja posiadam wersję z kozieradką. Potrawy przyprawione przyprawą pięciu smaków zyskują niezwykły i lekki aromat (choć przekonałam się, że nie wszyscy lubią smak anyżu).

Danie powstało całkowicie spontanicznie, gdy potrzebny był obiad na szybko. Za to uwielbiam kuchnię azjatycką – nie trzeba wystawać przy garach w nieskończoność :)

Five spice powder is a Chinese spice which corresponds to five tastes: sor, sweet, bitter, salty and spicy (which is not a taste indeed). It consists of cloves, cinnamon, star anise, sechuan peppercorns and fenugreek or fennel seeds. In my pantry I have a spice with fenugreek. Thanks to 5 spice dishes gain new, interesting and fresh taste.

This dish was created completely spontaneously – I just need fast and tasty dinner :) It’s just what I love Asian cuisine for :)

Składniki (2-3 porcje):

1 łyżka oleju rzepakowego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru
7 pieczarek, pokrojonych w plastry
1/2 czerwonej papryki
300 g mięsa mielonego z szynki
łyżeczka przyprawy pięć smaków
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki białego octu winnego)
szczypta cukru
100 g makaronu ryżowego (grubsze wstążki)
pół pęczka szczypioru, posiekanego
cząstki limonki

Przygotowanie:

Przygotowujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu (moczymy go o minutę krócej niż napisano, po czym przelewamy zimną wodą)

Na oleju podsmażamy posiekaną szalotkę. Po około minucie dodajemy posiekany czosnek i posiekany imbir. Po kolejnej minucie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy około 5 minut na dość sporym ogniu, po czym dodajemy mięso. Smażymy aż się zetnie, rozbijając je łopatką na mniejsze kawałki. Dodajemy oba rodzaje sosu sojowego, olej sezamowy, ocet, szczyptę cukru i przyprawę pięć smaków. Wrzucamy makaron i całość razem podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy ponownie jasnym sosem sojowym.

Podajemy posypane szczypiorem z cząstkami limonki.

Smacznego!

Ingredients (2-3 servings):

1 tbsp rapeseed oil
1 shallot, chopped
2 garlic clove, minced
1 cm fresh ginger, peeled and finely chopped
7 champignons, sliced
1/2 bell pepper, cubed
300 g minced pork
1 tsp 5 spice powder
1 tbsp dark soy sauce
1 tbsp light soy sauce
1 tsp toasted sesame oil
1 tbsp rice vinegar
a pinch of sugar
100 g rice noodles
1/2 chives bunch, chopped
lime to serve

Preparation:

Prepare rice noodles accordingly with directions written on a package but soak them a minute shorter and rinse them with cold water when ready.

Heat oil in a wok and fry shallot. After one minute add minced garlic and finely chopped ginger. Fry another one minute. Then add champignons and pepper – fry another 5 minutes and add meat. Fry until whiten dividing meat into smaller chunks. Add both soy sauces, sesame seeds oil, sugar, vinegar, 5 spice powder. Add noodles and fry to heat all. If there is a need – season with a soy sauce once again.

Serve with chopped chives and lime chunks.

Enjoy!