Rozgrzewająca propozycja na nadchodzące, chłodniejsze dni – aromatyczna zupa z dynią, ciecierzycą i pomidorami. Bez mięsa, za to z dużą ilością warzyw i orientalnych przypraw.

Składniki (na około 4-5 porcji):

łyżeczka nasion białej gorczycy
pół łyżeczki nasion kolendry
4 goździki
4 ziarenka zielonego kardamonu

1 mała dynia hokkaido, bez pestek, pokrojona w kostkę
ok. 250-300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
250 g włoszczyzny dowolnie pokrojonej
1 puszka pomidorów krojonych

pół łyżeczki kurkumy
spora szczypta mielonego kuminu
szczypta cynamonu
spora szczypta cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:

Garnek do zupy ustawiamy na niewielkim ogniu. Wkładamy do niego ziarenka gorczycy, kolendry i kardamonu oraz goździki i chwilę prażymy, aby oddały trochę aromatu.

Wówczas wlewamy około 1 l wody. Zagotowujemy, dodajemy włoszczyznę, gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną dynię i ciecierzycę i gotujemy około 5-10 minut. Wlewamy pomidory i gotujemy kolejne 10 minut.

W międzyczasie doprawiamy kurkumą, kuminem, solą, pieprzem, cynamonem i cukrem.

Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub greckiego.

Smacznego!